mimiana
16381 poze   94335 vizite

Zambile 2010

Zambila (Hyacinthus)

Zambilele sunt plante perene bulboase. Genul Hyacinthus are un numar foarte mare de specii, ale caror origini este orientul si regiunea mediteraneeana.
Se caracterizeaza prin bulbi mari, cu tunici albe sau colorate in albastru sau violaceu, rozeta de frunze liniare carnoase, cu marginile si varful putin aduse spre interior. Florile, mirositoare, apar primavara devreme si sunt dispuse in raceme terminale si au culori diferite de la un soi la altul, avand o paleta de la alb, crem, trecand prin galben, roz si rosu, ajungand la albastru.

Zambilele au fost descoperite in aceeasi perioada ca si lalelele, in jurul anului 1600. Primele zambile preluate in cultivare, Hyacinthus orientalis, proveneau din Grecia si Asia Mica. In scurt timp au devenit populare, mai ales in Olanda si Anglia, unde cumparatorii erau dispusi sa plateasca preturi enorme pentru a le avea. In secolul 18 erau cunoscute deja sute de varietati, obtinute prin hibridizare.
Astazi, clasica zambila este apreciata pentru florile sale pline, culorile sale deosebite, parfumul sau puternic si pentru abilitatea sa de a produce flori, prin fortare, cu mai mult de trei luni inainte de perioada normala de inflorire. Se pune in valoare plantata in borduri sau paturi florale. Infloreste cam in aceeasi perioada cu narcisele si cu cateva varietati timpurii de lalele, impreuna cu care se combina perfect in aranjamente vii. Desi exista peste 100 de cultivaruri, mai putin de 25 din ele reprezinta 90% din productia mondiala.

Cultivare, propagare
Plantele se dezvolta foarte bine in locuri insorite, pe soluri fertile, bine drenate. Este posibil ca bulbii de zambile sa putrezeasca daca sunt plantati intr-o zona umede. Puneti substante fertilizante sau faina de oase in sol. Adaugati putin var daca solul este acid. Necesita udari regulate cu cantitati mici de apa, iar dupa inflorire se opreste udatul. Dupa inflorire, puteti taia tija, dar lasati foliajul sa se ingalbeneasca natural, pentru a asigura nutrientii pentru bulbii anului urmator. Cultura poate ramane pe acelasi loc 2-3 ani si poate reveni de asemenea la 3-4 ani.
Nereusita culturii se datoreste mai multor cauze:
-bulbii proveniti din regiunile cu ploi abundente n-au reusit sa-si acumuleze toate substantele de rezerva si sa ajunga la maturitatea deplina;
-datorita bolilor criptogamice, bulbii dau radacini putine si putrezesc; inainte de plantare, pentru a ne convinge de sanatatea bulbilor, alegem cativa dintre cei mai suspecti, ii taiem in doua si, daca interiorul lor prezinta pete galbene sau cafenii in forma de linii, inseamna ca sunt bolnavi;
-introducerea prea devreme la fortat a soiurilor tarzii.

Ciclul de viata al unei zambile este de aproximativ patru ani. Necesita trei ani pentru a atinge dimensiunea maxima, la care se cumpara din comert. Dupa aceasta perioada, bulbul parinte se divizeaza in bulbi mai mici, cu dimensiunea inflorescentei micsorata. Este nevoie de fertilizare pentru a obtine din nou flori viguroase, anul urmator.

Daca doriti flori mari in fiecare an, dupa ce frunzele s-au uscat, bulbii se scot si se depoziteaza la o temperatura de 23oC, pana in momentul replantarii. Bulbii, se replanteaza toamna, in septembrie-octombrie la adancimea de 15 cm si la distanta de 12-15 cm intre bulbi. Toamna tarziu, se recomanda acoperirea cu un strat de mulci, daca zona este expusa ingheturilor severe. Bulbilii pentru crestere se planteaza la 2-5 cm, in functie de marime.
De asemenea, varietatile simple formeaza seminte cu dimensiune considerabila. Pentru a creste zambile din seminte va trebui sa asteptati aproximativ cinci ani pana la maturizarea bulbilor, dar puteti obtine flori mai mici inca dupa trei ani.
Ca sa avem un numar cat mai mare de bulbi, se aplica urmatorul procedeu: la bulbul scos din pamant, dupa ce, bineinteles, frunzele au fost uscate complet, i se scoate discul cu briceagul in asa fel incat taindu-se mugurele central, sa se lase la o margine o portiune de cativa mm. Crestarea discului se face prin aplicarea de taieturi, perpendiculare in cruce, spre centrul bulbului, indepartandu-se cat mai mult marginile taieturilor.
Acesta ultima operatieare drept scop sa stimuleze mugurii de la baza tunicilor. Dupa aceasta, se depoziteaza intr-o camera semiintunecoasa si calduroasa, prevazuta cu stelaje din plasa de sarma, in care cimentul sau pamantul se mentine umed pana la aparitia puilor. Cand acestia au aparut se planteaza in camp in luna octombrie, cu bulbul mare cu tot, si se scot in al 2 lea an, prin iunie. Bulbii obtinuti se planteaza in camp, in luna septembrie-octombrie, in pamant bine afanat, la o adancime de 8-10 cm, la o distanta pe rand de 4-5 cm, iar intre randuri de 15 cm. Rezultatele bune se pot obtine si insamantand bulbisorii prin imprastiere. Iarna, dupa caz, cultura se protejaza cu un strat de frunze, paie sau cetina, care se inlatura odata cu venirea primaverii.
Atat bulbii cat si materialul destinat fortarii nu se lasa sa infloreasca primavara, ci li se inlatura tijele florale, ceea ce permite inmagazinarea in cepe a substantelor nutritive. Un bulbil de zambila pentru a ajunge la maturitatea de inflorire are nevoie de 4 ani.

Fortarea zambilelor - acasa
Zambilele se pot utiliza si în fortare, obtinân-du-se plante înflorite în cursul iernii. În general, cu cât bulbul este mai mare, cu atât se vor obtine flori mai frumoase. Pasii necesari pentru fortarea zambilelor sunt foarte simpli si sunt prezentati mai jos.
De la scoaterea materialului pana la fortare, bulbii se pastreaza in incaperi bine uscate si aerisite, cu temperaturi de 7-10oC, câteva saptamâni, asezati pe stelaje de sarma, intr-un strat foarte subtire, pentru a-si continua maturarea. Întrucât zambilele contin acid oxalic ce poate produce iritarea pielii, este recomandat sa udati bulbii înainte si/sau sa purtati manusi de protectie. Plasati o eticheta în fiecare ghiveci, cu numele cultivarului, data plantarii si data la care va fi introdusa în casa.
Se va evita vecinatatea fructelor, producatoare de gaz etilenic. Plantarea poate începe de la mijlocul lunii septembrie, pâna în decembrie, functie de data de înflorire dorita si de sistemul de racire utilizat. Daca bulbii au fost mentinuti la 7-10oC înainte de plantare, acest timp contribuie la numarul total de saptamâni de tratament rece. Astfel, daca bulbii au fost tinuti la rece 3 saptamâni înainte de plantare, vor avea nevoie numai de 7-10 saptamâni aditionale, dupa plantare.

Tratamentul rece. Dupa plantare, udati bine ghivecele si introduce-ti-le în refrigerator, la 2-7oC. Mediul trebuie mentinut umed pe toata perioada înradacinarii si tratamentului rece. Dupa 5-6 saptamâni, radacinile vor iesi afara prin gaurile de drenaj de la baza ghivecelor. Dupa perioada minima de tratament rece (conform tabelului), primii bulbi pot fi amplasati în casa. O perioada mai mare de mentinere la rece va determina aparitia unor flori mai înalte, pe când o perioada mai scurta decât necesar (minim 13 saptamâni), va putea fi cauza unor flori abortate sau cu malformatii. Daca nu dispuneti de frigider, ghivecele se pot îngropa în gradina pentru o perioada de 3 luni.

Se poate folosi un frigider obisnuit, plasând bulbii în zona afectata vegetalelor. Pentru înflorirea la sfârsitul lui decembrie, plantarea trebuie facuta la mijlocul lui septembrie. Pentru înflorirea în februarie, bulbii se vor planta la mijlocul lui octombrie, iar pentru martie si aprilie, la mijlocul lui noiembrie. Vârful bulbilor trebuie sa fie la acelasi nivel cu suprafata solului. Plasati un bulb de zambila într-un ghiveci de 10 cm, 3 bulbi în ghiveci de 15 cm si cât este posibil în ghivece mai mari. Se pot planta bulb lânga bulb, dar fara sa se atinga. Nu presati bulbul în mediul de plantare, pentru a nu încetini înradacinarea si nu supraumpleti ghiveciul, pastrând 0,5 cm gol, pentru a putea uda cu usurinta.

La fortat se folosesc bulbi complet copti, tari, grei cu discul nevatamat. Fortarea se poate face in ghivece si in carafe, pentru amatori. Pentru a avea zambile inflorite incepand de la 20 decembrie si pana in primavara, vom introduce bulbii in ghivece; vom folosi ghivece mici, deoarece plantele infloresc mai repede, radacinile cuprinzand mai bine pamantul. In functie de marimea bulbului, se folosesc ghivece cu diametrul de 9-11 cm si de 11-14 cm ianaltime.in care se se planteaza cate un bulb. Vom folosi, pe cat posibil, ghivece vechi, deoarece pamantul ars in ghivecele noi este vatamator radacinilor de zambile. Daca totusi suntem nevoiti sa folosim ghivece noi, inainte cu 24 ore de a le intrebuinta, le vom tine in apa.
Este de preferat ca pe fundul ghiveciului sa se puna muschi, in grosime de 1-2 cm, iar in lipsa acestuia, peste ciobul din ghiveci se pun 2 cm de nisip. Dupa aceasta operatie se umple 3/4 din ghiveci cu urmatoarea compozitie: 1/3 pamant de telina, 1/3 mranita si 1/3 nisip. Peste aceasta compozitie se pune un strat de nisip in grosime de 1 cm, pe care se aseaza baza bulbului si se apasa pana ce varful lui este la acelasi nivel cu marginea ghiveciului. Se umple apoi ghiveciul cu pamant din aceeasi compozitie si se lasa un spatiu liber de 1-2 cm, necesar apei ce se da la udat.
Dupa plantare, bulbii au nevoie de umiditate constanta si de o temperatura cuprinsa intre 4 si 6 gradeC. Aceste conditii pot fi usor asigurate prin ingroparea ghivecelor cu bulbi in pamant. In acest scop, se sapa o groapa dreptunghiulara, adanca de 35-40 cm si latimea variind in functie de numarul ghivecelor. Pe fundul gropii, care trebuie sa fie neted, se aseaza ghiveci langa ghiveci, etichetandu-se fiecare soi. Pentru ca eticheta sa poata fi citita usor, aceasta se fixeaza la capatul unui tarus inalt de 60-80 cm. Pe eticheta se va trece soiul si data introducerii lui in sera in vederea fortarii. Daca pamantul folosit la plantat a fost uscat, ghivecele cu bulbi se uda putin. Peste ghivece se aseaza un strat de nisip in grosime de 1cm, care va separa pamantul din ghiveci de cel al stratului acoperitor, evitandu-se astfel lipirea, apoi se pune tot pamantul rezultat din saparea gropii, care se niveleaza cu grija. Iarna, cu putin inainte de venirea gerurilor, se adauga un strat de frunze sau paie de 20-25 cm grosime.
Stratificarea ghivecelor cu bulbi se mai poate face in rasadnite reci, in pivnite si in sere reci sub parapet, fara a patrunde lumina la ele. Ghivecele se acopera cu un strat de nisip sau pamant de turba. Peste 2 luni de la plantarea bulbilor, inradacinarea este bine facuta totusi, inainte de a se trece la scoaterea lor, luam 2-3 bulbi plantati si controlam inradacinarea prin indepartarea ghivecelor. Daca radacinile albe nu sunt destul de numeroase ii mai lasam ingropati inca un timp. Scoaterea pentru fortat se face numai in timpul pranzului, cand temperatura este mai ridicata, protejand bulbii porniti in vegetatie de frigul care ar produce o stagnare in crestere. Pentru a avea zambile inflorite in tot timpul iernii, din groapa sau din locurile unde sunt stratificate, ghivecele se scot din 20 in 20 de zile, astupandu-se groapa de fiecare data, pentru a opri patrunderea frigului in interior. Oricat de aproape ar fi groapa de sera, totdeauna ghivecele se vor transporta in cutii protejate contra frigului.

Serele inmultitor sunt cele mai indicate pentru fortat, deoarece distanta dintre parapet si acoperis este mica, ceea ce permite o crestere normala a tijelor florale. Ghivecele scoase de la stratificat se aseaza pe parapet, apoi se acopera seara cu obloane, rogojini sau polietilena neagra, pentru a oprii patrunderea luminii in interior. Se recomanda ca parapetul sa primeasca caldura de jos. Zambilele se tin la intuneric aproximativ 14 zile, pana ce tijele florale ating inaltimea de 7 cm, apoi se renunta trepatat la umbrire, astfel incat plantele sa nu fie supuse deodata la lumina. Umbrirea plantelor in aceasta perioada are drept scop sa accelereze cresterea tijei florale atingand inaltimea de 7 cm, apoi se renunta treptat la umbrire, astfel incat plantele sa nu fie supuse deodata la lumina. Umbrirea plantelor in aceasta perioada are drept scop sa accelereze cresterea tijei florale si ca inflorescenta sa nu ramana jos intre frunze, fapt care mai poate fi determint si de o inradacinare defectuoasa , fortarea soiurilor tarzii prea devreme sau udarii plantelor cu apa rece in timpul fortatului. De obicei, udatul plantelor in toata perioada fortatului se face cu apa la temperatura incaperii,
avandu-se grija ca pamantul din ghivece sa se mentina moderat de umed pana la aparitia florii. De la aceasta data se uda la nevoie (dimineata si seara). Temperatura la care fortam in sera este de 24 gradeC, insa, in primele 2 zile, poate fi ceva mai scazuta. Dupa 14-15 zile de la inceputul fortarii, mai scadem putin temperatura, pentru ca floarea sa aiba timp sa se dezvolte. Cand floarea a aparut si timpul este favorabil se poate aerisii in timpul pranzului 1-2 ore, ajungand astfel la cresterea viguroasa a plantelor. Dupa inflorire, plantele se trec intr-o sera rece, mai ales daca este cazul sa se mai pastreze un timp. Dupa ce floarea s-a trecut, tija florala se taie si plantele se tin in sere sau sub parapet (in serele care au peretele din geam) pana ce frunzele sau ingalbenit s-au ingalbenit. Apoi, se scoate ceapa, se pune pe stelaje la odihna si, in toamna, se planteaza in camp. Dupa 1-2 ani de cultura in camp se poate forta din nou. Zambilele inflorite pot fi folosite ca flori taiate sau ca flori in ghivece. Florile taiate se aranjeaza in diferite vase joase singure sau in combinatii cu alte flori.
Floarea la ghiveci se poate aseza in diverse forme de impletituri de rachita sau P.V.C., pamantul acoperindu-se cu muschi, care se va mentine tot timpul umed. Pentru a obtine un efect mai deosebit, plantele inflorite, de diverse culori sau de aceeasi culoare, fara ghiveci, le plantam in impletiturile sus amintite, dupa ce interiorul impletiturii a fost acoperit cu o folie de polietilena, ca sa nu permita scurgerea apei si, apoi, se umple cu pamant. Ghiveciul cu floarea poate fi, de asemenea, introdus in diverse vase de ceramica (gaspouri).


Zambilele fortate pot fi plantate afara, la sosirea primaverii. Multe dintre ele vor înflori însa abia peste 1 sau 2 ani în gradina.

Tabelul listeaza câteva din cele mai recomandate cultivaruri pentru fortarea pe perioada de iarna si primavara timpurie. Cultivarul potrivit pentru fortare si tipul pregatirii bulbului trebuie selectate pentru a obtine perioada de înflorire dorita. Acest lucru este necesar deoarece nu toate cultivarurile sunt potrivite pentru toate perioadele de înflorire.
Bulbii se planteaza, iar dupa perioada de înradacinare, li se va asigura un tratament termic rece, cu temperaturi cuprinse între 2-8oC, pentru minimum 13 saptamâni. Dupa înradacinare si tratament termic adecvat, ei pot fi amplasati în casa. De regula, bulbilor le vor trebui 2-3 saptamâni pentru a înflori. În aceasta perioada cultivatorul se poate bucura de cresterea lor.

Culoare Cultivar Numar optim de saptamâni de tratament la rece Dec Ian Feb Mar Apr
Alb

Carnegie 14-16 -- -- * * *
L'Innocence 13-14 -- * * -- --
Polar Giant 15-16 -- -- * * *
White Pearl 14-15 -- -- * * *
Albastru Atlantic 13-14 * * * * --
Blue Jacket 15-17 -- -- * * *
Blue Star 14-16 -- -- * * *
Delft Blue 13-15 -- * * * --
Ostara 14-16 -- * * * --
Viking -- -- -- * -- --
Galben Yellow Queen 15-16 -- -- * * *
Roz Anna Marie 13-14 -- * * * --
Lady Derby 14-15 -- -- * * *
Marconi 16-19 -- -- -- * *
Pink Pearl 14-15 -- * * * *
Pink Surprise 15-17 -- -- * * *
Roz pal Champagne 16-17 -- -- * * *
Rosu/Roz Amsterdam 14-16 -- * * * *
Jan Bos 13-14 -- * * -- --
Violet Amethyst 16-19 -- -- -- * *
Anna Liza 13-15 -- -- * * --Zambilele pot fi crescute de asemenea în apa, în vase de sticla speciale.

Plasati bulbul la jumatatea superioara a sticlei. Umpleti sticla cu apa, pâna la 0,5 cm de la baza bulbului. Amplasati în zona rece, la 4-10oC, adaugând apa cât este necesar, pâna când jumatatea inferioara a vasului se umple cu radacini. Când cresterea superioara este de 2-5 cm înaltime, mutati sticla într-o camera luminoasa, dar rece. În câteva saptamâni va înflori.

Cand alegeti bulbii pentru gradina dumneavoastra, tineti cont de faptul ca bulbii mari produc flori mari. Bulbii mari produc 60-70 florete pe o tulpina. Pentru plantarea in gradina asemenea bulbi nu sunt potriviti, intrucat greutatea mare a florilor le face sa se aplece. Marimile mari sunt potrivite pentru fortare.
DSCN3470_3174
DSCN3470_3174
DSCN3472_3176
DSCN3472_3176
DSCN3469_3173
DSCN3469_3173
DSCN3481_3185
DSCN3481_3185
DSCN3479_3183
DSCN3479_3183
DSCN3478_3182
DSCN3478_3182
DSCN3507_3211
DSCN3507_3211
DSCN3475_3179
DSCN3475_3179
DSCN3476_3180
DSCN3476_3180
DSCN3487_3191
DSCN3487_3191
DSCN3486_3190
DSCN3486_3190
DSCN3485_3189
DSCN3485_3189


Comentarii album • 13
anonim
Laura77 9 octombrie 2012  
frumoase flori.
Raportează
anonim
Paul 29 februarie 2012  
Când infloresc la noi zambilele
Raportează
grizzly 4 septembrie 2011  
Cuvintele chiar nu pot exprima ceea ce am simtit cand am vazut aceste minunatii. Felicitari !
Raportează
ellab 15 mai 2011  
si astea sunt tare faine
Raportează
staiculigia 21 martie 2011  
o splendoare frumos mirositoare(na...ca am facut si rima)
Raportează
parfene 20 februarie 2011  
MIROS SUPERB.
Raportează
olguta63 26 ianuarie 2011  
superbe si mirositoare
Raportează
Aalina 19 iulie 2010  
le simt pana si mireasma ... atat de minunate sunt...
Raportează
anonim
yuana 22 mai 2010  
Doamne ce n-as da sa le pot mirosi!
Raportează
anonim
Vasilica 26 aprilie 2010  
Privind aceste minunate flori le simt parfumul.Felicitări!
Raportează
elipopa 10 aprilie 2010  
minunate si ele!!! ce mult imi plac!!!!
Raportează
anonim
anca 8 aprilie 2010  
deosebite
Raportează
georgy03021993 8 aprilie 2010  
superbe
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.